PAUDEL EGÉSZSÉG AKADÉMIA

Vízivás hatása az anyagcsere sebességére

hasznos info Oct 11, 2023

Mi a gond a kalóriamegszorító diétával?

 

Amikor valaki fogyókúrázik és megszorítja a kalóriákat, az egyik leggyakoribb mellékhatás az lesz, hogy még jobban lelassul a már amúgy is lassú metabolizmus.

 

Ha fogyni szeretnénk, akkor egy hatékony stratégia lehetne inkább az, hogy felgyorsítjuk a metabolizmust, vagyis az anyagcserét.

 

Milyen módszerekkel lehet felgyorsítani az anyagcserét?

 

Nincs szükséged drága táplálékkiegészítőkre, egészen egyszerű és ingyenes módszerekkel sokat tehetsz érte.

 

Egy példát szeretnék most megemlíteni. A vízivást. Egy tanulmány 2003-ban azt találta, hogy napi 2 liter víz fogyasztása kb. 400 kJ-lal növelte az energiafelhasználást. Fél liter víz elfogyasztása után az anyagcsere 30%-kal nőtt!

Egy másik tanulmány elhízott lányokon mérte le, hogy milyen hatása van a testsúlyra annak, ha minden evés előtt egy fél órával elfogyasztanak két pohár vizet. Azt találták, hogy a testsúly jelentősen csökkent csak ettől az apró változtatástól.

2016-ban kutatók megnézték az összes tanulmányt amit csak találtak ebben a témában. Ők is meg tudták erősíteni a fenti megállapításokat.

 

A három cikk kivonatát itt találod:

 

1

Vízivás általi termogenezis

Michael Boschmann, Jochen Steiniger, Uta Hille, Jens Tank, Frauke Adams, Arya M. Sharma, Susanne Klaus, Friedrich C. Luft, Jens Jordan

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88. évfolyam, 12. szám, 2003. december 1., 6015-6019. oldal, https://doi.org/10.1210/jc.2003-030780.

Kivonat

 A sok víz fogyasztását általában támogatják a fogyókúrákban, és egészségesnek tartják; azonban kevés szisztematikus tanulmány foglalkozik ezzel a felfogással. Tizennégy egészséges, normál testsúlyú személyen (hét férfi és hét nő) egész szobás indirekt kalorimetriával vizsgáltuk 500 ml víz fogyasztásának hatását az energiafelhasználásra és a szubsztrátoxidációs sebességre. A vízivás zsírszöveti anyagcserére gyakorolt hatását mikrodialízis technikával vizsgáltuk.

500 ml víz fogyasztása 30%-kal növelte az anyagcserét. A növekedés 10 percen belül bekövetkezett, és 30-40 perc után érte el a maximumot. A teljes termogén válasz körülbelül 100 kJ volt. A termogén hatás mintegy 40%-a a víz 22 és 37 C közötti felmelegedéséből származott. A férfiaknál a lipidek táplálták elsősorban az anyagcsere-ráta növekedését. Ezzel szemben a nőknél elsősorban szénhidrátokat használtak energiaforrásként. A vízzel történő energiafelhasználás növekedése szisztémás β-adrenoreceptor-blokáddal csökkent. Így napi 2 liter víz fogyasztása körülbelül 400 kJ-mal növelte az energiafelhasználást. Ezért a víz termogén hatását figyelembe kell venni az energiafelhasználás becslésekor, különösen a fogyókúrás programok során.

 

2.

A "vízzel indukált termogenezis" hatása túlsúlyos személyek testsúlyára, testtömegindexére és testösszetételére

J Clin Diagn Diagn Res. 2013 Sep; 7(9):  Online megjelent 2013 Sep 10. doi: 10.7860/JCDR/2013/5862.3344. PMCID: PMC3809630 PMID: 24179891 Vinu A. Vij és Anjali S. Joshi

Kivonat:

A sok víz fogyasztását általában a fogyókúrák részeként javasolják. Azonban csak kevés szisztematikus tanulmány foglalkozott ezzel a gondolattal. Ebben a vizsgálatban a napi vízbevitelen felüli 1500 ml víz fogyasztásának hatását vizsgálták túlsúlyos személyek testsúlyára, testtömegindexére (BMI) és testösszetételére.

 

Cél: Annak értékelése, hogy a túlzott vízfogyasztás milyen szerepet játszik a túlsúlyos alanyok testsúlyának és testzsírjának csökkentésében.

Beállítások és tervezés: A vizsgálatot 50 túlsúlyos lányon végeztük nyolc héten keresztül, amelynek során arra utasítottuk őket, hogy naponta háromszor, reggeli, ebéd és vacsora előtt fél órával 500 ml vizet igyanak, ami meghaladta a napi vízbevitelüket.

Módszerek: A testsúlyt kilogrammban (kg) mérték. A BMI-t úgy számították ki, hogy a kilogrammban kifejezett testsúlyt elosztották a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. A testösszetételi pontszámot a bőrredő vastagságának összegeként számították ki milliméterben, három különböző helyen, amelyet bőrredő-kaliberrel mértek. A vizsgálat előtti és utáni testsúlyt, a testtömegindexet és a testösszetétel-pontszámokat megmérték.

Statisztikai elemzés: SPSS, 14.0.1 verzió és páros t-próba segítségével állapították meg az eredmények statisztikai szignifikanciáját.

Eredmények: A vizsgálat előtti és utáni testsúly, a testtömegindex és a testösszetétel-pontszámok átlagértékei 65,86 kg és 64,42 kg, 26,7002 és 26,1224, illetve 79,626 mm és 76,578 mm voltak. Mindhárom eredmény statisztikailag magasan szignifikáns volt.

Következtetések: A túlsúlyos személyek testtömegének, testtömegindexének és testösszetétel-pontszámainak csökkenése a vizsgálati időszak végén megalapozza a víz által kiváltott termogenezis szerepét a túlsúlyos személyek testtömegének csökkentésében.

 

3.

Az ivóvíz negatív, semleges és jótékony hatásai az energiafelvételre, az energiafelhasználásra, a zsír-oxidációra és a testsúlyváltozásra randomizált vizsgálatokban: Egy minőségi áttekintés

 Nutrients. 2016 Jan; 8(1): 19. Megjelent online 2016 Jan 2. doi: 10.3390/nu8010019.PMCID: PMC4728633 PMID: 26729162. Jodi J. D. Stookey

Kivonat:

Az ivóvíz vegyes hatással van az energiabevitelre (EI), az energiafelhasználásra (EE), a zsíroxidációra (FO) és a testsúlyváltozásra a felnőtteket és/vagy gyermekeket érintő randomizált, kontrollált vizsgálatokban (RCT).

Az RCT-k e minőségi áttekintésének célja az volt, hogy azonosítsa az ivóvíznek az EI-re, EE-re, FO-ra és testsúlyra gyakorolt negatív, semleges és kedvező hatásával összefüggő körülményeket, hogy hipotéziseket állítson fel a testsúlyszabályozásra irányuló ivóvízzel kapcsolatos beavatkozások optimalizálásának módjairól.

Azok az RCT körülmények, amelyek rövid távon az ivóvíznek az EI-re, EE-re és/vagy FO-ra gyakorolt negatív vagy nulla hatásával járnak együtt, hosszabb távon a testsúlyra gyakorolt negatív vagy nulla hatással járnak együtt. Azok az RCT körülmények, amelyek rövid távon alacsonyabb EI-vel, megnövekedett EE-vel és/vagy megnövekedett FO-val járnak, hosszabb távon kisebb súlygyarapodással vagy nagyobb súlycsökkenéssel járnak.

Következtetések:

  1. A kalóriadús italok helyett víz fogyasztása csökkenti az energiabevitelt, ha a táplálékfelvétel szabadontörténik.
  2. A vízivás növeli az energiafelhasználást metabolikusan rugalmatlan, elhízott egyéneknél.
  3. A vízivás növeli a zsíroxidációt, ha a vér szénhidrát- és/vagy inzulinkoncentrációja nem emelkedett, és ha kalóriadús italok helyett vagy a hidratáltsági állapotot megváltoztató mennyiségben fogyasztják.

További kutatásokra van szükség a megfigyelt összefüggések megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy az ivóvízzel kapcsolatos beavatkozások optimalizálják-e és milyen konkrét körülmények között a testsúlyszabályozást.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

CALL TO ACTION

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.